Dom zdravlja Bogatic unutra - ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ДОСТУПНИЈА И У СЕЛИМА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ДОСТУПНИЈА И У СЕЛИМА

pin - ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ДОСТУПНИЈА И У СЕЛИМА

У празничним приликама једни другима увек пожелимо  добро здравље. Иако смо, углавном, сами господари свог здравља, од в.д. директорке Дома здравља у Богатићу др Мирјане Давидовић сазнајемо шта  у овој години можемо да очекујемо када нам затреба помоћ лекара

У Дому здравља је пред крај прошле године запослено 49 нових радника, што је импозантан број и вероватно установа не би у скорије време била кадровски појачана да није било разумевања и одлуке да се запосле ангажовани у време пандемије корона вируса. Шта ово значи за Дом здравља и становнике општине Богатић?

Mira Davidovic 840x630 - ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ДОСТУПНИЈА И У СЕЛИМА

Др Мирјана Давидовић, в.д. директорка Дома здравља „Богатић“

– Захваљујући пријему у радни однос радника ангажованих  за време ковида у ДЗ Богатић су се створили услови за несметан рад у свим службама као и проширење примарне здравствене заштите. Отворили смо 4 сеоске амбуланте, а у плану је и пета. Сада укупно имамо 188 радника од чега 2/3 чине медицински а 1/3 немедицински радници. Доктора медицине има 32, од којих  су 15 специјалисти  и то: ургентне медицине, опште медицине, гинекологије, педијатрије и други лекари у оквиру специјалистичко-консултативне службе. Ту су и 7 доктора стоматологије,  а 5 лекара су нам  тренутно на специјализацији. Медицинске сестре и техничари су најбројнији и без њих се не може замислити квалитетан и ефикасан тимски рад у свим службама у Дому здравља.

 Да ли недостаје још лекара и медицинског особља? Из којих области, којих специјалности?

– Потребе нашег становништва за здравственом заштитом су повећане што илуструје број прегледа у амбулантама као и повећан број дијагностичких процедура, пре свега рендген снимака као и број лабораторијских анализа. У последње две године напустила су нас 3 лекара специјалиста: психијатар, интерниста и радиолог, али ипак настојимо да  организујемо несметан процес рада. Имамо план да што више неопходних специјалиста из других установа ангажујемо у оквиру допунског рада, што би значајно унапредило квалитет рада.

Који су планови за „покривање” целе општине здравственим услугама? Да ли је почетак рада појединих здравствених амбуланти, што се догодио недавно, предизборни маркетинг или ће становништво у селима и даље имати здравствене услуге у свом селу? Која су то села, јесу ли у плану још нека?

– У претходном периoду  свакодневно раде здравствене амбуланте у Клењу и Дубљу, а један дан у недељи раде амбуланте у Бановом Пољу и Црнобарском Салашу. Мештани су веома задовољни, јер после дужег времена имају доступну примарну здравствену заштиту. У плану је отварање и  амбуланте у Метковићу и настојаћемо да се процес рада континуирано обавља јер сада имамо и неопходан кадар.

Related Images: